Smultronpaj med lågt GI

Smultronpaj med lågt GI!

En riktigt god och nyttig Smultronpaj med lågt GI. smultronpajen är väldigt enkel och det går väldigt snabbt göra smultronpajen. Enkel Smultronpaj smulpaj gjord på smultron och  –  Smultronpaj med lågt GI.

Ingredienser:
(12 portioner)

– 8-10 smultron (helst syrliga smultron)
– 9 msk råsocker (brun farin eller fruktsocker går också bra att använda)
– 6 tsk kanel (eller kardemumma)
– 150 g smör

Genom att ersätta vanligt vitt socker med råsocker, brun farin, fruktsocker eller honung så blir smultronpajen både god och söt samt mycket nyttigare och ett lågt GI. Du kan använda honung istället för socker. Då honung är sötare än socker räcker det med ca 6-9 msk honung.

Torrvaror:
Välj bland nedanstående ingredienser. Den sammanlagda volymen bör inte överstiga 6-9 dl!
– mandel (hackad)
– mandelspån
– mandelmassa (riven eller i småbitar)
– hasselnötter (hackade)
– valnötter (hackade)
– kokosflingor
– havregryn
– ströbröd
– vetemjöl

Havregryn, nötter, mandel och kokosflingor är nyttigast och ger ett lågt GI. Vetemjöl, ströbröd och mandelmassa ger ett högt GI.

Gör så här:
1. Skölj smultrona (har du riktig bråttom strunta i det), och i mindre bitar (snabbt, behöver inte vara några “snygga” bitar). Lägg bitarna i en ugnsfast form.

2. Strö över socker och kanel/kardemumma.

3. Strö över de “valfria” ingredienserna i listan.

4. Hyvla över smöret med hjälp av en osthyvel.

5. Grädda i ca 20 minuter i 200 grader. Lägg pajen i mitten av ugnen.

Serveringstips:

Servera med vispad grädde eller med yoghurt (10%) ifall du vill göra den ännu nyttigare.


Läs mer på http://www.smultronpaj.se/feed/

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.