Knäckig rabarberpaj med havregryn

Knäckig rabarberpaj med havregryn! Ett enkelt och härligt recept för att göra en knäckig rabarberpaj med havregryn. Det tar endast 20 minuter att tillaga rabarberpajen! Ingredienser 4-5 rabarber stjälkar (stora) 150 g smör 2 dl havregryn 2 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1/2 dl grädde,visp- eller mellangrädde 1/2 dl sirap 1/2 tsk bakpulver Beredning – gör så här: 1. Sätt […] (more…)

Knäckig rabarberpaj med havregryn

Knäckig rabarberpaj med havregryn! Ett enkelt och härligt recept för att göra en knäckig rabarberpaj med havregryn. Det tar endast 20 minuter att tillaga rabarberpajen! Ingredienser 4-5 rabarber stjälkar (stora) 150 g smör 2 dl havregryn 2 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1/2 dl grädde,visp- eller mellangrädde 1/2 dl sirap 1/2 tsk bakpulver Beredning – gör så här: 1. Sätt […] (more…)

Raberberpaj med maräng

Raberberpaj med maräng! Raberberpaj med marängswiss är en dessert som går hem varje gång! En smarrig dessert som uppskattas av både ung som gammal! Ingredienser (ca 8 portioner) Ingredienser, paj: 5-7 st rabarber 1 dl socker 4 msk vaniljsocker Ingredienser, smuldeg: 2 dl smör 2 dl socker 1 dl vetemjöl 1 dl havregryn Tillbehör: – Vaniljglass – Maränger […] (more…)

Knäckig rabarberpaj

Knäckig rabarberpaj! Knäckig rabarberpaj (smulpaj) – enkel rabarberpaj recept – lätt att laga en god smulpaj med rabarber. Denna rabarberpaj är en klassiker som kan ätas med både  vaniljsås eller vaniljglass.  Rabarberpajen är härligt knäckig med knaprigt smuldegtäcke och knapriga rabarberbitar. Ingredienser: (6 – 8 port) 3 st rabarberstjälkar (ca 3 st 30 cm långa stora rabarberstjälkar […] (more…)

Knäckig rabarberpaj med kardemumma

Knäckig rabarberpaj med kardemumma! En knäckig Rabarberpaj med kardemummadoftande täcke. Den knäckiga Rabarberpajen ska serveras med vaniljglass eller vaniljsås. Ingredienser (10-12 portioner) Pajfyllning 10-12 st rabarber 8 msk strösocker 4 msk kardemumma Paj täcke (pajdeg) 200 gram  smör 200 gram  socker 200 gram  vetemjöl Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Skala rabarberna och skär dem […] (more…)

Knäckig rabarberpaj

Knäckig rabarberpaj! Ett härligt recept och enkelt recept för att göra en knäckig Rabarberpaj som tar ca 20 minuter att tillaga. Ingredienser (12 portioner) 12 medelstora höstrabarber (vanliga rabarber går bra) 4 dl vetemjöl (tips hälften av vetemjölet kan byttas ut mot havregryn) 4 dl socker 200 g smör Beredning 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skölj rabarberna, ta ur […] (more…)

Rabarberpaj med mandelmassa

Rabarberpaj med mandelmassa! Rabarberpaj med mandelmassa! Enkelt recept på hur du bakar en mycket god Rabarberpaj med mandelmassa. Rabarberpajen och mandelmassa blir riktigt gott tillsammans. Pajen görs av vanlig och enkel smulpajsdeg som man blandar med mandelmassa.Ingredienser rabarber, så många du tycker att det ska vara, skalade och skivade eller i rabarberskivor 150 g smör 3 dl vetemjöl 1 […] (more…)

Min egen rabarberkaka

Min egen rabarberkaka! Min egen rabarberkaka Ingredienser 6-8 rabarber kanel 150 gram smör 1 1/2 dl socker 2 dl vetemjöl 1 dl havregryn 1 msk vaniljsocker 1 tsk bakpulver Gör så här 1. Skala och skiva rabarberna i 1 centimeters skivor. 2. Lägg rabarberskivorna i en eldfast ugnsform och strö kanel över rabarberskivorna. 3. Smält smöret i en […] (more…)

Rabarber

Rabarber! Rabarber (Rheum rhabarbarum) är en art i familjen slideväxter, vars bladskaft är ätliga. Rabarberbladen innehåller oxalsyra som är väldigt stark, vilket gör att småbarn eller personer med anlag för njursten skall undvika att äta rabarber. Normalt äts rabarber efter att den har kokats till rabarberkräm, rabarbersaft eller rabarberpaj. Rabarbern är mycket sur och mycket  socker […] (more…)

Oxalsyra

Oxalsyra! Oxalsyra (C2O2(OH)2) är en relativt stark (3000 gånger starkare än ättiksyra) karboxylsyra som finns i flera olika växter såsom  rabarber och harsyra. Namnet kommer från det vetenskapliga namnet för harsyra, Oxalis acetosella. Oxalsyrans salter kallas oxalater. Oxalsyra är svagt giftigt, och irriterar mag- och tarmkanalen vid intag. Oxalsyran reagerar med kroppens kalcium och bildar kalciumoxalat […] (more…)