Tysk äppelkaka (Apfelstrudel) recept

Tysk äppelkaka (Apfelstrudel) recept!

En väldigt god och söt tysk äppelkaka (Apfelstrudel). Påminner om äppelkakorna som brukar serveras när man åker båten över från Danmark till Tyskland och liknar äppelkakorna som säljs på Lidl.

Ingredienser:
6 äpplen
3/4 dl socker
2 msk rom
½ dl russin
½ dl hasselnötter
½ tsk kanel
1 bit smördeg (finns färdig fryst)
1 ägg
Florsocker

Gör så här:
1. Skala och tärna äpplen fint och lägg dem i en stor skål.
2. Hacka hasselnötterna grovt och blanda med äpplena i skålen.
3. Blanda i socker, rom, russin, nötter och kanel så har du äppelfyllningen. Blanda och rör om ordentligt!
4. Kavla ut smördegen! Lägg på äppelfyllningen på nedre halva, vik över degen och gör en “rulle”.
5. Pensla “rullen” med ett uppvispat ägg.
6. Lägg äppelkakan i ugnen och baka i ugnen på 200 grader tills den fått fin färg, cirka 20 minuter.
7. Låt äppelkakan svalna! Garnera äppelkakan genom att sikta över florsocker.

Servera med vaniljsås eller grädde med vaniljsocker i eller vanlig vaniljglass när kakan är varm.

(more…)

Dansk äppelkaka (Æblekage) recept

Dansk äppelkaka (Æblekage) recept!

Ett härligt kardemumma doftande äppelkaka recept på typisk dansk äppelkaka (Æblekage) recept.

Ingredienser
225 gram kardemummaskorpor
100 gram mandel (hackad)
2 tsk kardemummakärnor (stöttade)
250-300 gram socker
7-10 äpplen (1,5 kg)
225 gram margarin

Gör så här
1. Börja med att sätta på ugnen, 170-200 grader.
2. Om du inte har hackad mandel. Hacka hel mandel.
3. Om du inte har stöttade kardemummakärnor. Stötta hela kardemummakärnor.
4. Ta fram ett rivjärn och riv kardemummaskorporna över en stor skål.
5. Häll hälften av sockret i skorpblandningen. Lägg även i den hackade mandeln och dem stöttade kardemummakärnorna. Blanda och rör om ordentligt!
6. Skala och riv äpplena och blanda med resten av sockret. Lägg äpplena på ett stort ugnsfat.
7. Häll skorpblandningen över äpplena.
8. Hyvla margarinet över skorpblandningen.
9. Grädda äppelkakan i ca 1 timme i ugnen. Täck med bakplåtspapper efter halva tiden så att ytan inte bränns.

Servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass!

(more…)

Amerikansk äppelkaka (Apple Cake) recept

Amerikansk äppelkaka (Apple Cake) recept!

Ett enkelt recept på härlig, mustig och kryddoftande Amerikansk äppelkaka (Apple Cake) recept.

Ingredienser till äppelkaka degen:
200 g smör
5 dl vetemjöl
ca. ½ dl kallt vatten

Ingredienser äppelkaka fyllningen:
4-7 något syrliga äpplen, beroende på storlek
1 ½ dl strösocker
rivet skal av 1/2 tvättad citron
1 tsk kanel
½ tsk malen muskot
1 krm malda nejlikor
1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här:
1. Börja med att nypa ihop smör, mjöl och vatten till en deg.
2. Lägg degen i en plastpåse och lägg påsen i kylen.
3. Skala och klyfta äpplena fint.
4. Blanda ihop socker och alla kryddorna i en skål.
5. Ta fram degen från kylen. Dela degen i två och kavla ut ena halvan.
6. Klä en pajform med degen och nagga botten.
7. Strö lite sockerblandning på botten, lägg i äpplena och strö på resten av sockret.
8. Kavla ut den andra deghalvan till lock och lägg över pajen och tryck ihop runt kanten. Snitta några lufthål i locket och pensla det med uppvispat ägg. Strö på lite socker om du vill.
9. Grädda pajen i 225 grader mitt i ugnen ca 30 min. eller tills den har fin färg.

Servera äppelkakan ljummen med vispad vaniljsås eller med vaniljglass!

(more…)

Amerikansk äppelkaka (Apple Cake) recept

Amerikansk äppelkaka (Apple Cake) recept!

Ett enkelt recept på härlig, mustig och kryddoftande Amerikansk äppelkaka (Apple Cake) recept.

Ingredienser till äppelkaka degen:
200 g smör
5 dl vetemjöl
ca. ½ dl kallt vatten

Ingredienser äppelkaka fyllningen:
4-7 något syrliga äpplen, beroende på storlek
1 ½ dl strösocker
rivet skal av 1/2 tvättad citron
1 tsk kanel
½ tsk malen muskot
1 krm malda nejlikor
1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här:
1. Börja med att nypa ihop smör, mjöl och vatten till en deg.
2. Lägg degen i en plastpåse och lägg påsen i kylen.
3. Skala och klyfta äpplena fint.
4. Blanda ihop socker och alla kryddorna i en skål.
5. Ta fram degen från kylen. Dela degen i två och kavla ut ena halvan.
6. Klä en pajform med degen och nagga botten.
7. Strö lite sockerblandning på botten, lägg i äpplena och strö på resten av sockret.
8. Kavla ut den andra deghalvan till lock och lägg över pajen och tryck ihop runt kanten. Snitta några lufthål i locket och pensla det med uppvispat ägg. Strö på lite socker om du vill.
9. Grädda pajen i 225 grader mitt i ugnen ca 30 min. eller tills den har fin färg.

Servera äppelkakan ljummen med vispad vaniljsås eller med vaniljglass!

(more…)

Farmors prisbelönta äppelkaka

Farmors prisbelönta äppelkaka!

 

Ingridienser:
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
100 gr smör
1 ägg
5 äpplen (granny smith)
2 msk kanel
2 msk socker

Så här gör du:
Skala och riv äpplena på grova sidan av rivjärnet, blanda med kanel och 2 msk socker. Blanda övriga ingredienser till en smulig deg. Smöra en kakform. Tryck ut hälften av degen i botten, lägg de rivna äpplena emellan och avsluta med degen smulad över. Baka i 200 grader cirka 30 minuter.

(more…)

Äppelkaka från Åmål

Äppelkaka från Åmål!

Recept på äppelkaka från Åmål (4 portioner)

Ingredienser:
6 stora äpplen
1 dl skalad och hackad sötmandel
1 dl strösocker
1 msk mjölk
3 msk smör
1 msk vetemjöl

Gör så här:
1. Skala äpplena och skär äpplena i stora klyftor.
2. Låt äpplena koka 2 minuter i sockrat vatten och placera dem sedan på ett smörat och eldfast fat.
3. Koka hastigt i en kastrull smöret, mjölet och mjölken och tillsätt mandeln och sockret.
4. Bred smeten över äpplena och grädda kakan i ca 225º värma tills den fått en svagt guldgul färg.
5. Servera kakan ljum tillsammans med vispad grädda eller kaffegrädde.

(more…)

Fransk äppelkaka

Fransk äppelkaka!

Ett recept på en härlig fransk äppelkaka.

Ingridienser
Pajdeg:
1 rulle färdig pajdeg  (finns i frysdisken)

eller
4 dl vetemjöl
3 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 knivsudd bakpulver
100 g smör, kallt
1 ägg
2 msk vatten

Fyllning:
1 kg syrliga äpplen
2 dl socker
1 citron, saften av
1 msk calvados eller cointreau (kan uteslutas)
1 liten burk aprikoser

Gör så här:

1. Tina pajdegen. (Om du inte använder färdig pajdeg: Arbeta samman ingredienser till pajdegen och ställ den kallt i 1 timme.) Kavla ut degen till en rundel och flytta över den i en smord pajform(cirka 30 cm i diameter).

2. Pressa degen mot formens kanter,nagga botten och klä degen med smord folie. Den smöriga sidan ska vara ned mot pajdegen. Sätt in pajen i ugn, 225 grader, cirka 15 minuter. Ta bort folien efter 6 minuter.

3. Skala och skär äpplena i klyftor.

4. Blanda hälften av klyftorna med citronsaft och socker.

5. Lägg resten av klyftorna i en kastrull tillsammans med lite vatten och rivet citronskal. Koka upp och koka under omrörning äpplena till mos. Smaka av med calvados ellerlikör. Låt svalna något.

6. Mixa aprikoserna till ett slätt mos.

7. Bred äppelmoset över pajen och täck med äppelklyftor. Gräddapajen ytterligare cirka 20 minuteri ugn, 225 grader.

8. Bred aprikosmoset över den varma pajen och låt den kallna.

9. Servera äppelpajen med lösvispad grädde eller mjukrörd vaniljglass.

(more…)

Upp och nervänd äppelkaka

Upp och nervänd äppelkaka!

Recept på en upp och nervänd äppelkaka.

Ingredienser:
Äpple
Aprikossylt
Smördeg
Socker
Kanel (mald)
Smör

Gör så här:
1. Tina smördegsplattan.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Kärna ur äpplena och skiva dem.
4. Smält smör i liten stekpanna (alt. använd en metallring), på medellåg värme.
5. Strö socker och kanel i pannan.
6. Lägg i tre lager äpplen med aprikossylt över. Stek på svag värme i 5 minuter.

7. Skär ut en smördegsplatta i samma storlek som stekpannan eller metallringen.
8. Lägg den som ett lock över äpplena. Sätt in stekpannan i ugnen 20 minuter.
9. Ta ut pannan och vänd äppelkakan upp och ner på en tallrik.
10. Servera äppelkakan ljummen.

Tina smördegsplattan. Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur äpplen och skiva dem. Smält smör i liten stekpanna (alt. använd en metallring), på medellåg värme. Strö socker och kanel i pannan. Lägg i tre lager äpplen med aprikossylt över. Steg på svag värme i 5 minuter.

Skär ut en smördegsplatta i samma storlek som stekpannan eller metallringen. Lägg den som ett lock över äpplena. Sätt in pannan i ugnen 20 minuter.
Ta ut pannan och vänd äppelkakan upp och ner på en tallrik. Serveras ljummen.

(more…)

Ingrid Marie (äpplen)

Ingrid Marie (äpplen)!

Ingrid Marie är en dansk äppelsort som i Sverige brukar räknas som ett höst- och vinteräpple.

Äppelsorten har sitt ursprung från ön Fyn i Danmark och är uppkallat efter läraren K. Madsens dotter. Det var Madsen som hittade trädet vid Höed skola, där det växte bland hallonbuskar, och hade troligen kommit från ett Cox Orange-frö.

Äppelfrukten är rund och medelstor och skalet är mörkrött i färgen med ljusbruna prickar.

Fruktköttet är gulvitt och friskt syrligt i smaken.

Äppelsorten är bäst att äta från november och framåt och blir därför ett typiskt juläpple.

Ingrid Marie är hållbart och kan hålla sig ända fram till april.

Ingrid Marie ingår i äppelsorten Aroma som är en korsning av Ingrid Marie och Filippa.

Ingrid Marie äpplen i en korg

(more…)

Aroma (äpplen)

Aroma (äpplen)!

Aroma äpplen är en svensk äppelsort som är en relativt ny korsning mellan Ingrid Marie och Filippa.

Aroma äpplet utsågs 2005 till landskapsäpple för Skåne.

Äpplet är en stor frukt och färgen är gul till grön med lysande röd täckfärg.

Äppelköttet är sprött och gulvitt med en söt, mild aromrik smak.

Äppelsäsongen är mellan september och november och den kan odlas i zon I-III, läs mer om dem olika odlingszonerna på Svensk Trädgård.

Aroma äpplen i en korg

(more…)